ایمن نگه داشتن کارکنان هم از نظر اخلاقی و هم از منظر سودآوری تجاری برای هر کار فرمایی مهم و حیاتی است. جلوگیری از خطرات تخلیه الکتراستاتیک باعث بهبود روحیه و بالا بردن راندمان بهره وری و احساس امنیت کارکنان می شود. دراین مقاله به اطلاعات بیشتری درباره نحوه تولید و روش دوخت لباس آنتی استاتیک می پردازیم.
پارچه های آنتی استاتیک پارچه هایی هستند که تحت فرآوری آنتی استاتیک بوده و به طور گسترده در لباس کار صنایع انفجاری مانند صنعت نفت، معدن و ذوب، صنایع شیمیایی، معدن زغال سنگ، پمپ بنزین، پمپ بنزین مایع، تانکر نفت، آتش بازی و ترقه و انرژی اتمی، هوافضا، سلاح، ابزار دقیق، میکروالکترونیک، خودروسازی و سایر صنایع حساس به استاتیک و سایر صنایع مانند: مواد غذایی، دارو و سایر لباس های کار صنعتی که نیاز به تمیزی بالا دارند، استفاده می شود.
نحوه تولید و دوخت لباس آنتی استاتیک چگونه است؟
- در فرآیند تولید لباس آنتی استاتیک، فلز نباید روی لباس استفاده شود. هنگامی که باید از زیپهای دکمهای فلزی استفاده شود، باید کاملاً اطمینان حاصل شود که لوازم فلزی هنگام پوشیدن مستقیماً در معرض دید قرار نگیرند تا از جرقه و آتشسوزی و انفجار جلوگیری شود.
- درزها باید با دقت و محکم دوخته شوند و به درستی کار شوند. با توجه به ویژگی های مختلف مانند درزها، درزهای دوخته شده با نوار چسب، درزهای فیوژن و درزهای ترکیبی انتخاب مناسبی داشته باشید. دوخت لباس های آنتی استاتیک ارتباط تنگاتنگی با استحکام درزهای لباس دارد.
- درزهای لباس هایی با طول دوخت خیلی زیاد اغلب به اندازه کافی محکم نیستند، در حالی که طول دوخت خیلی کوچک اغلب به ساختار خود پارچه آسیب می رساند و استحکام درز را کاهش می دهد. بنابراین، استاندارد طول دوخت را مشخص می کند.
- در فرآیند روش دوخت لباس آنتی استاتیک و ضد الکتریسیته ساکن، فرآیندی به نام «دوخت پشتی» وجود دارد که به این صورت است که در ابتدا یا انتهای دوخت، چند بخیه عقب و جلو می رود. این کار به این منظور است که لباس آنتی استاتیک را محکم تر می کند و به راحتی باز نمی شود.
- درز پاره شده برخی از لباسهای آنتی استاتیک و بیکیفیت، نه تنها دارای بخیههای نازک هستند، بلکه در برخی جاها بدون بخیه پشتی هستند که باید «پشت دوخت» شوند. چنین لباس های آنتی استاتیک در حین استفاده به راحتی دچار شکاف و پاره می شوند که باعث ناراحتی کاربران می شود و ایمنی کارمندان و میزان صلاحیت محصولات را تحت تاثیر قرار می دهد.
ویژگی ها و فواید لباس آنتی استاتیک
- محافظت در برابر الکترواستاتیک
لباس های آنتی استاتیک می توانند مزایای قابل توجهی در محافظت از اجزای حساس به استاتیک در برابر تخلیه الکترواستاتیک داشته باشند. لباس های ساخته شده از مواد آنتی استاتیک سدی در برابر الکترواستاتیک ایجاد می کنند که به ویژه برای کسانی که با قطعات و دستگاه های الکترونیکی حساس به استاتیک کار می کنند بسیار مهم است.
از آسیب دیدن قطعات الکترونیکی حساس به استاتیک جلوگیری می کند.
الکترواستاتیک زمانی اتفاق میافتد که دو جسم یا سطح با سطوح بار الکتریکی متفاوت با هم تماس پیدا میکنند و باعث جریان ناگهانی جریان میشوند که میتواند به قطعات الکترونیکی آسیب برساند. لباس های آنتی استاتیک با جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن در بدن پوشنده به کاهش این خطر کمک می کنند.
- به حداقل رساندن خطرات آتش سوزی و انفجار
لباس های آنتی استاتیک یک ابزار ضروری برای به حداقل رساندن خطرات آتش سوزی و انفجار است، به ویژه در محیط های کاری که از مواد قابل اشتعال استفاده می شود. چنین لباس هایی به گونه ای طراحی شده اند که با ایجاد مسیری برای خروج بار الکتریکی بی ضرر از بدن، تجمع الکتریسیته ساکن روی سطح لباس را به حداقل برسانند.
انواع لباس آنتی استاتیک
لباسهای آنتی استاتیک در سبکهای مختلفی از جمله کتهای آزمایشگاهی الکترواستاتیک ، کتهای آزمایشگاهی الکترواستاتیک ، پیراهنهای یقهدار الکترواستاتیک ، پشمهای الکترواستاتیک ، سویشرتهای الکترواستاتیک ، جلیقههای الکترواستاتیک با دید بالا، تیشرتهای الکترواستاتیک و کتهای پشمی الکترواستاتیک عرضه میشوند.
مشاغلی که به لباس آنتی استاتیک نیاز دارند کدامند؟
به طور کلی کاربرد لباس آنتی الکترواستاتیک در مشاغل زیر فراوان است:
تولید و مونتاژ قطعات الکترونیک
ساخت و مونتاژ وسایل الکترونیکی یک فرآیند بسیار تخصصی است که نیاز به استفاده از لباس های آنتی استاتیک دارد. قطعات الکترونیکی بسیار حساس به الکتریسیته ساکن هستند که در صورت عدم رعایت اقدامات احتیاطی به راحتی می تواند در طول تولید به آنها آسیب برساند. به همین دلیل، کارگران در کارخانههای تولید لوازم الکترونیکی برای جلوگیری از تجمع الکتریسیته ساکن باید لباسهای آنتی استاتیک بپوشند.
صنایع دارویی و پزشکی
تولید داروها و سایر محصولات دارویی شامل دست زدن به مواد شیمیایی حساسی است که بسیار قابل اشتعال هستند. الکتریسیته ساکن به راحتی می تواند این مواد شیمیایی را مشتعل کرده و باعث انفجار یا آتش سوزی شود. لباس های آنتی استاتیک به جلوگیری از ایجاد بارهای ساکن در بدن کارگرانی که با این مواد حساس به استاتیک کار می کنند، کمک می کند.
جابجایی مواد منفجره و مواد فرار
لباس های آنتی استاتیک بخشی ضروری از تجهیزات مورد استفاده در این صنعت هستند، زیرا به جلوگیری از ایجاد الکتریسیته ساکن که می تواند منجر به جرقه های خطرناک شود کمک می کند. صنایعی مانند معدن، اکتشاف نفت و گاز، تولید مواد شیمیایی و تولید آتش بازی تنها چند نمونه از مواردی هستند که نیاز به پوشاک آنتی استاتیک دارند.
سخن پایانی
لباسهای ایمن الکترواستاتیک معمولاً از پارچههای دستساز ساخته میشوند، زیرا بر خلاف مواد طبیعی، الیاف آنها تحلیل نمیرود و به کاهش الکترواستاتیک و ایجاد یک محیط کار ایمن تر کمک می کند. تمام لباس های ایمنی با رعایت روش دوخت لباس کار آنتی استاتیک باید استانداردهای لباس های الکترواستاتیک را مطابق با استاندارد بین المللی برای محافظت کافی از کارکنان یا افراد و محیط اطراف داشته باشند.
سوالات متداول
1.ویژگی های لباس های آنتی استاتیک چیست؟
این لباس ایجاد گرد وغبار نمی کنند، دارای چگالی و استحکام بالا هستند و به راحتی می توانند استریل شوند.
2.از مواد آنتی استاتیک در چه محصولاتی استفاده می شود؟
پارچه های ساخته شده از پنبه، ابریشم مصنوعی و پشم مانند فرش، چترنجات، روکش پارچه اتوموبیل و … نیز ممکن است بسته به کاربرد مورد نظر، باید آنتی استاتیک شوند.
3.راه تشخیص آنتی استاتیک بودن لباس یا پارچه چیست؟
نگاه کردن به برچسب یا اطلاعات سازنده آن یکی از راه های تشخیص است. برچسب ممکن است نشان دهد که لباس با یک ماده آنتی استاتیک تولید شده است یا ممکن است از نوع خاصی از پارچه ساخته شده باشد که به طور طبیعی در برابر ایجاد استاتیک مقاوم است.